Författare Ämne: Markera sista posten  (läst 14 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Diquito

  • Flitig postare
  • Antal inlägg: 188
    • Visa profil
Markera sista posten
« skrivet: 13 november, 2018, 17:31 »
Hej alla filemaker gurus, Jag behvöer hjälp.
Jag har en tabell där jag läser inte alla fakturarader från ett ERP system. Varje rad har ett faktura datum och ett fält med veckonummer baserad på fakturadatumet.
Sen har jag en annan tabell där jag skapar poster från den första tabellen med på veckobasis. Nyckeln är då Artikel och kundnummer, Så om jag säljer samma artikel till samma kund flera ggr per år så kommer jag att få en sammaslagning per vecka. Detta gör jag genom att skapa via relationen där nycklarna är Artikel,kundnummer och veckonummer. Detta leder till att jag får en post per vecka oavsett hur många artiklar jag sålt till denna kund under samma vecka.
Detta ledet till att det blir kommer att bli flera rader i "vecko" tabellen för nyckel Artikel,Kund... nu vill jag kunna markera den sista veckan av dessa. Jag har försökt med en relation som vi kan kalla "Sista Veckan" där nycklarna är Artikel,Kund [=] och Veckonummer [X] så att jag relatera till alla veckor som inte är nuvarande posten. Sen har jag ett beräkningsfält "Sista Veckan",  som har följande if sats:
IF (MAX (sista veckan::Veckonummer)= Veckonummer;1;0). Denna ska alltså kolla om värdet av veckonummret som har högst värde via relationen är lika med nuvarande postens veckonummer så blir fältet en "1" annars "0". Detta låter ju bra.. men  den funkar inte när jag skapar posterna. Fältet "Sista Veckan" verkar inte uppdatera korrekt. Jag har lagt in IF satsen i en Let funktion som triggar på en "SenastÄndrat" fält som automatiskt uppdateras med tidstämpel när posten ändras..Men då funkar funktion bara om jag uppdatera "SenastÄndrat" fältet.
Jag är frustrerad nu.. och detta ser ut som en harang oavan.. men jag hållt på hela dagen att försöka lösa detta.
Nån som har en ide?