Författare Ämne: Fältordning  (läst 4625 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad SiS

 • Nykomling
 • Antal inlägg: 3
  • Visa profil
Fältordning
« skrivet: 31 januari, 2012, 23:41 »
Hej!
Jag har flyttat en FM databas från den lokala datorn till en databas på nätet. Jag har lyckats med att få in den nya databasen, som ligger på nätet, in i mitt lokala FM program. Tyvärr placerar sig fälten i en annan ordning än tidigare. Till exempel så har telefonnumret hamnat i namnfältet. Vet någon hur man gör för att fälten ska hamna på sin rätta plats? Jag saknar något liknande som vid import av data, då det finns en möjlighet att para ihop fält med samma namn.

mvRobert

 • Gäst
SV: Fältordning
« Svar #1 skrivet: 1 februari, 2012, 09:37 »
Jag hänger inte med på vad du har flyttat? Har du fört över en databas data till en annan databas eller är det själva strukturen du kopierat över såsom fält, manus mm?

Utloggad SiS

 • Nykomling
 • Antal inlägg: 3
  • Visa profil
SV: Fältordning
« Svar #2 skrivet: 1 februari, 2012, 13:46 »
Hej Robert!
Tack för visat intresse.
Den databas (tabell) som finns i min lokala dator är flyttad till binero (internetleverantör). Alla internetkopplingar har lyckats (ODBC, DSN etc.).
Jag har byggt nätdatabasen på nätet från grunden och namngivit alla fält med samma namn som jag har i den lokala databasen. Jag vill kunna använda det gamla FM skelettet med alla manus och scripts men med data som nu finns i den nya databasen.

I Hantera databas ser jag först tabellen som finns på min lokala dator, och när jag dubbelklickar i den tabellrutan visar sig tabellen som finns på nätet. Därigenom har internetdatabasen placerat sig i det befintliga FM skelettet och allt vore frid och fröjd om ordningen på de individuella fälten hade hamnat på rätt ställe. Men som sagt fältordningen överensstämmer inte. Namnet kan hamna i telefonfältet exempelvis.
Hoppas att du förstår min fråga.
Hur kan jag få innehållet i Namnfältet på nätet att hamna i Namnfältet i min dator?
MVH SiS

mvRobert

 • Gäst
SV: Fältordning
« Svar #3 skrivet: 1 februari, 2012, 14:46 »
Om jag förstått det rätt så försöker du dubbelklicka på en befintlig tabellförekomst i din FileMaker-databas och byta den till en tabell som finns på en MySQL-databas som i sin tur finns hos Binero.
Enda chansen som jag ser det till att du inte ska behöva gå igenom alla manus är att fälten skapas i ursprunglig ordning i tabellen som du har hos Binero. Du behöver alltså sortera fälten i FileMaker-tabellen "i ursprunglig ordning" och sen lägga in dem i samma ordning i MySQL-tabellen.
Jag har inte själv testat om det fungerar men det är det enda jag kan komma på. Fälten kommer hur som inte att mappas via deras namn.
Tillåter alltså Binero att man ansluter utifrån mot deras databaser eller måste man be dem att öppna upp för den möjligheten?

mvRobert

 • Gäst
SV: Fältordning
« Svar #4 skrivet: 1 februari, 2012, 14:53 »

Utloggad David Wikström

 • Mycket flitig postare
 • Antal inlägg: 683
  • Visa profil
  • CamelCase data - FileMaker developers
SV: Fältordning
« Svar #5 skrivet: 1 februari, 2012, 15:40 »
Jag är inte heller hundra på att jag förstår frågan rätt, men det som bör fungera är att kopiera över alla layoutobjekt på varje layout. Vid copy-paste används fältnamn och inte fält ID för att matcha. Naturligtvis måsta alla fält och tabellförekomster ha exakt samma namn i de båda filerna för att detta ska fungera.

Enklast är nog att göra detta med två kopior av din lokala fil öppna. Kopia ett låter du vara oförändrad, men i kopia två raderar du alla layoutobjekt (men behåller själva layouterna) samt uppdaterar tabellförekomsterna så de pekar på tabellerna i online-datakälla. Sedan är det bara att gå från layout till layout i layoutläge, markera allt och kopiera i fil ett och sedan klistra in i fil två. Inte direkt kul, men det ska fungera. Du kan dock behöva dubbelkolla tabbordning samt att portaler och fält inte hamnar i fel stackordning (FileMaker har en bugg/begränsning vdg clipboard-hanteringen för detta).
Samma princip fungerar för manus (du måste klistra in manusen för layoutobjekten).

Eventuellt kan det också vara en idé att lagra layoutobjekten för de olika layouterna i ett verktyg som ClipManager (http://www.myfmbutler.com/index.lasso?p=422) - då behöver du inte arbeta i två filer samtidigt.

Beroende på hur många layouter/tabeller/fält du har kan det vara enklare att köra med Roberts trick och skapa om fälten i rätt ordning. Nackdelen är att man riskerar behöva börja om från början om man råkar göra fel.
Du kan exportera en DDR (i xml-format) och/eller använda funktionen
Kodstycke: [Välj]
FieldIDs ( Get ( FileName ) ; Get ( LayoutName ) ) för att se vilka id de olika fälten har.
FileMaker 17/16/15/14/13/12/11/10/9/8 Certified Developer | FBA Member

Utloggad SiS

 • Nykomling
 • Antal inlägg: 3
  • Visa profil
SV: Fältordning
« Svar #6 skrivet: 1 februari, 2012, 22:09 »
Hej!
Tack för svar.
Jag har kommit fram till ungefär samma slutsats som ni.
Om jag kan definiera den nya nätdatabasen i samma "ursprungliga" ordning som då den lokala databasen definierades då borde ordningarna överensstämma och därmed kan jag arbeta i det lokala FM registret utan att behöva förändra vare sig layouter eller manus.
Om jag inte lyckas med detta måste jag gå in på nästan varje fält för att peka ut vilket fält som ska finnas där.
Det är inte en omöjlig uppgift, men det handlar om 217 fält.
Ännu så länge håller jag på att testa. Jag sitter på "FM sidan" och en kompis sitter på "ODBC- sidan". Vi ska testköra på ett litet testregister med några få fält. Jag återkommer i frågan.
MVH SiS

mvRobert

 • Gäst
SV: Fältordning
« Svar #7 skrivet: 2 februari, 2012, 09:28 »
Lycka till! Hör gärna av dig hur det löste sig!